Welcome In The Presence

Virtual reality experience

In opdracht van:
Expo Yksi Eindhoven & SiNTLUCAS
Geëxposeerd op
DutchDesignWeek 2022
In Opdracht van NulTotHonderd
Welcome In The Presence

In leerjaar 2 en 3 van het SiNTLUCAS heb ik deelgenomen aan het excellentieprogramma "ReThinking Plastic". De initiatiefnemer van dit programma is de Eindhovense kunstexpositie Yksi, gevestigd op Strijp-S. Binnen dit traject kregen wij de opdracht om mensen een andere kijk te geven op het gebruik van plastic.

Bijna iedereen weet dat er te veel plastic wordt gebruikt, en dit is het duidelijkst te zien in onze oceanen. Daar zijn bergen plastic te vinden die drie keer de grootte hebben van Frankrijk. Dit plastic brokkelt langzaam af en verandert in de zogeheten "Microplastics". Hiervan zijn veel foto's te vinden, maar wij vinden dat deze nog te weinig impact hebben op mensen. Daarom zijn wij aan de slag gegaan met het maken van een VR experience. We wilden mensen namelijk meenemen naar de bodem van de oceaan om te laten zien welke invloed het gebruik van plastic heeft op het leven daar.


Deze opdracht heb ik in groepsverband uitgevoerd. Sammi Hamadeh heeft de rol van projectmanager vervuld, en Koen van de Venne deed het sounddesign. Ik was verantwoordelijk voor het maken van de VR-scène, wat ik heb gedaan in Unreal Engine 5. Voorafgaand aan dit project had ik hier nog geen ervaring mee, maar gaandeweg werkte ik hier steeds comfortabeler mee.

Na wekenlang hard aan de scène te hebben gewerkt, mochten we deze presenteren aan de jury van Expo Yksi. De jury was erg enthousiast over onze VR experience en bood ons de kans om te exposeren op de Dutch Design Week 2022. Deze kans grepen we natuurlijk met beide handen aan, en een paar maanden later stonden we op de 21e editie van de DDW.

Hieronder is het eindresultaat van onze VR experience te bekijken:

Benieuwd naar wie ik ben?

Over mij